Background

Sıkça Sorulan Sorular

Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliğine göre hem insanları taşıma hem de yükleri taşıma amaçlı kullanılan asansörlerin periyodik kontrolleri ve zorunlu muayeneleri yapılmalıdır. Asansörlerin güvenlik önlemlerinin alınması adına aylık bakımları yaptırmalı ve yıllık bir defa zorunlu olan periyodik kontrolleri yaptırmalısınız.

5 Kasım 2011 tarihinde Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayınlandı. Bu yönetmeliğe göre A tipi akredite muayene kuruluşları tüm asansörlerin yıllık periyodik bakımlarını yapma konusunda yetkilendirildi. Yani başka firmalar gerekli kontrolleri yapamıyor. Bağlı bulunduğunuz belediye yaşadığınız yerin sınırlarında bulunan tüm asansörlerin periyodik kontrollerini yapacak olan A tipi akredite muayene kuruluşuna gerekli yetkiyi verir. Ayrıca asansör periyodik kontrollerinin yapılmasını sağlar ve bu süreci takip eder.

Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği bu konuda bakılması gereken kanundur. Asansör açıldıktan sonra ilk yıl bittiğinde ilerleyen yıllar için her yıl en az bir defa periyodik kontrol ve muayene yapılmalıdır.

Asansörlerin periyodik bakımı ve muayenelerini gerçekleştiren firmalar asansör konusunda akredite olan A tipi muayene kurumlarıdır. Bu firmaların A tipi muayene kuruluşu olabilmesi için TS EN 17020 standartlarına uygun akreditasyon belgesine sahip olmalıdır. Asansörünüzün kontrolünü yapacak firmamın akreditasyon belgesini www.turkak.org.tr Türk Akreditasyon Kurumu web sitesinden ya da firmanın kendi web sitesi üzerinden teyit edebilirsiniz.

Asansör periyodik kontrolü ile asansör bakımı birbirinden farklı işlemlerdir. Periyodik kontrol; faaliyette olan bir asansörün güvenli olup olmadığını, kullanıma uygunluğunu denetleyen değerlendirme işlemidir. Asansör bakımı ise bir asansörde aylık olarak yapılan bakım işlemleridir. Asansör bakımında aylık olarak asansörün genel durumu değerlendirilir ve eksikliklerin giderilmesi adına gerekli işlemler yapılır. Periyodik kontrolleri yaparken aylık bakımların doğru yapılıp yapılmadığı da değerlendirilir.

Asansör periyodik kontrol ve muayene işlemlerinin ücretleri Asansör Periyodik Kontrolleri İçin Yetkilendirilecek A Tipi Muayene Kuruluşlarına Dair Tebliğ (SGM:2015/24) kapsamında belirlenmektedir. En güncel fiyatları öğrenmek ve aklınıza takılan diğer sorulara cevap bulmak için EVO Asansör ekipleriyle iletişime geçebilirsiniz.

Bir binada asansör periyodik kontrol ve muayenelerinin yapılmasından sorumlu olan kişi atanmış ya da seçilmiş olan bina yöneticisidir. Binanın bir yönetim şirketi tarafından yönetilmesi durumunda binayı yöneten firma periyodik kontrol ve muayenelerin yaptırılmasından sorumludur.

Her asansörün periyodik kontrol ve muayenesi yılda en az bir defa yaptırılmalıdır. Asansörün kontrolü yapılmadığında o bölgede yetkili olan A tipi muayene kuruluşu tarafından kullanım dışı bırakılması için belediye bildirilmektedir. Daha sonra belediye görevlileri tarafından asansör mühürlenir ve kullanıma kapanır. Asansörün periyodik bakım ve kontrolü yapılmadan asansör kullanıma açılmaz.

Asansörler insan hayatını kolaylaştıran araçlardır. Asansörlerde periyodik kontrol ve muayenenin her yıl en az bir kere yaptırılması 18.11.2008 Tarihli 27058 Sayılı Kanun kapsamında zorunlu hale getirilmiştir. Periyodik bakım ve kontrolleri kişilerin can ve mal güvenliğinin güvence altına alınması adına yapılmaktadır.

Yaşadığınız yerdeki belediye tarafından yetki verilmiş A tipi muayene kuruluşları asansörlerin periyodik kontrollerini gerçekleştirmektedir.

Yaşadığınız yere bakan belediye tarafından yetki verilmiş A tipi muayene kuruluşuna başvurarak randevu almalısınız. Randevu aldığınız kuruluş asansörünüzün periyodik kontrol ve muayenesini yapacaktır.